Факти и митове за парфюмите. Част 2.

Защо ароматите е най-добре да се тестват до 14:00 часа? Банята ли е най-доброто място за парфюм? Научете повече факти и митове за парфюмите.

Времето от деня влияе върху начина, по който възприемаме миризмите

да Така че, ако планираме да тестваме парфюми и да избираме аромат, най-добре е да го направим до 14 часа. Сутрин и в ранния следобед обонянието ни все още не е уморено. Той е и най-чувствителен и по-лесно усещаме отделните ароматни нотки. Тогава сме най-„отворени“ към миризмите и те най-малко ни притесняват.

 

Ако харесвам парфюм след първото мирисване, това е аромат за мен

Не е задължително. Не забравяйте, че парфюмът се състои от горни, сърцевини и основни нотки, които се пускат по различно време. През първите десетина минути усещате горните нотки. След като те избледнеят, е време сърдечните нотки да се усещат през по-голямата част от деня. И в самия край има аромати в базовата нотка. Така след първата миризма усещате само първите нотки на аромата. Ето защо, когато тествате нов парфюм, си струва да изчакате поне 30 минути. А най-добре е, когато ги поставим върху кожата и се „разходим“ с тях няколко часа. След това ще се запознаем с пълнотата на аромата и ще проверим как парфюмът действа върху нашата кожа и как се развива през деня.

 

Банята е добро място за съхранение на парфюми

Не. В тази стая има много колебания в температурата и влажността и това е, което вреди най-много на парфюма. Такива нестабилни условия влияят на тяхното качество и издръжливост. Най-добре е да ги съхранявате далеч от слънчева светлина, при стабилна температура и влажност на въздуха.

 

За да опознаете аромата на парфюма, е достатъчно да помиришете тапата на бутилката

Не. Помирисвайки корковата тапа на бутилка за парфюм, ще усетите нотките на основата, т.е. най-издръжливите и най-новите нотки. Следователно няма да усетите връхните нотки, които отварят аромата и сърцевината. Подушването на тапата само ще ви каже как миризмата завършва, но не и как започва или как се развива.