Хигиена на ръцете. Какво живее в ръцете ни?

Знаете ли, че средно ръцете ни имат над 3000 различни вида бактерии и ние предаваме седем пъти повече бактерии чрез ръкостискане, отколкото чрез кихане? С избухването на епидемията от COVID-19 започнахме да обръщаме повече внимание на хигиената на ръцете, като ги миехме и дезинфекцирахме много по-често и по-щателно от преди.

 

По ръцете живеят както добри, така и опасни, патогенни микроорганизми. Какво най-често от опасните за нас може да се намери на тях? Ротавируси, салмонела, E. Coli, вируси на хепатит А, грипни вируси, стафилококови вируси и дори яйца на острици. Ето защо, за да се отървете от вирусите и бактериите от тях, трябва да използвате не само подходящ препарат и техника за измиване, но и да отделите достатъчно време за това. Проучванията показват, че ако измием ръцете си за 15 секунди, ще се отървем от повечето бактерии. Ако удължим това време и ги изперем за 30 секунди, ще премахнем над 99% от тях.

За тяхното ефективно почистване си струва да използвате сапун с антибактериални свойства. Когато избирате такава козметика, обърнете внимание не само на това каква антибактериална съставка съдържа, но и на това дали тя ще се погрижи за правилната грижа за деликатната кожа на ръцете ви. В нашия сапун ще намерите концентрат от чаено масло, което е отговорно за неговите антибактериални свойства, и Hydromanil™, оризово масло и екстракт от невен, които се грижат за кожата.

Знаете ли... кои предмети, които докосвате всеки ден, съдържат най-много бактерии? Това са, между другото: телефон, пари, гъба за миене на съдове, тоалетна седалка, дръжка от пазарска кошница или клавиатура на компютър.

Колко често трябва да миете ръцете си? Дори по няколко пъти на ден. Непременно трябва да правите това след използване на тоалетна, преди приготвяне и ядене на храна, когато се приберете у дома, след контакт с болен човек, след контакт с животни и винаги, когато прецените, че е необходимо.